7. třída

Třídní učitel:   Mgr. Pavla Humlíčková
Zástupce rodičů:  Petra Šperlingová - 737 141 130
Rozvrh hodin:   rozvrh
Fotogalerie:  zde

NJ 12.5.

Guten Tag, es ist Dienstag und wir haben Deutsch!

A co tě dnes čeká? Nejprve začni v PS na str.29. Ve cv.13 máš doplnit to, co v textu chybí = pouze koncovky sloves a slovesa, takže pozor na to, o kom je řeč - podle toho časuješ sloveso! Pak si prohlédni obrázek pod cvičením a vyškrtej to, o čem nebyla řeč v textu. Cvičení vyfoť a pošli na mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Teď něco z gramatiky. Vzpomeň si, jaká znáš v němčině přivlastňovací zájmena = mein(-e) a dein(-e). Vezmi si školní sešit, napiš si datum : den.....Mai a nadpis: G: Přivlastňovací zájmena v j.č. a udělej si zápis:

ich - mein ( Hund, Kind), meine (Mutti) - můj, moje

du - dein (Vater, Auto), deine (Schwester) - tvůj, tvoje

er, es - sein ⁄zajn⁄ (Kater, Haus),  seine ⁄zajne⁄ (Tante) - jeho

sie - ihr ⁄ ír⁄ ( Bruder, Tier), ihre ⁄ íre⁄ ( Katze) - její

Das ist sein Onkel. To je jeho strýc.

Hier ist seine Tante. Zde je jeho teta.

Das ist ihr Freund und ihre Freundin. To je její kamarád a její kamarádka.

A teď to procvičíme. V PS na str. 28 máš poslední cvičení 12. Doplň ho podle vzoru -když mamka, tak její bratr a muž. rodu = ihr Bruder,  když děda, tak jeho kočka a  žen. rodu = seine, když můj taťka, tak jeho bratr a  muž. rodu = sein....dál už musí každý sám. No a nakonec ještě cv.14/29 v PS - budeš spojovat, co se k sobě hodí= na 1. řádek si vypiš vzor: Leon - sein Bruder, na 2. řádek ještě napovím třeba: Frau Nowak - ihr Hund a pokračuj dál. Obě tato cvičení také pošli, ať vidím, jestli ti to jde.

Und das ist alles, auf Wiedersehen! O.Š.